Kistofers direkta kommentar till uteslutningen

Efter nio år som förtroendevald i Hyresgästföreningen, där jag lagt själ och hjärta i kampen för hyresgästkollektivet är jag idag utesluten.
Jag har hela tiden agerat med utgångspunkten att sätta exempel. Att visa på vad som är möjligt. Jag har alltid börjat med att lägga förslagen hos de lokala föreningarna, sedan föreningarna och upp genom organisationen, det är också därför det funnit sådan kraft i allt vi gjort.

Genom att bygga rörelsen underifrån har vi skapat en rörelse som engagerar tusentals på en månadsbasis. Som stoppat ombildningar, som stoppat utförsäljningar, kommunaliserat privata slumbostäder, vunnit 0-alternativ vid renovering och inte minst skapat en massiv rörelse mot den socialdemokratiska regeringens marknadshyra genom januariavtalet.

Historien om Hyresgästföreningen i Västra Sverige och vad vi lyckats uppnå på två år kan inte suddas ut, kampen finns i minnet och det fortsatta engagemanget.

Jag tror inte någon låter sig luras av att detta skulle handla om ett ekonomiskt underskott i Angered. Förbundsstyrelsens beslut är helt grundat på politik.

Förbundsstyrelsen och regionchefen har på ett för hyresgästerna skadligt sätt utnyttjat ett bedrägeri som föreningen utsatts för istället för att agera för att stoppa själva bedrägeriet.
Bedrägeriet mot Angered används för att bli av med en röst som bygger rörelsen underifrån.

Jag förstår den besvikelse många känner inom rörelsen, vi har tillsammans skapat en livlig aktiv och kämpande Hyresgästförening i Västra Sverige, den dör inte med att jag utesluts.

Mitt bostadspolitiska engagemang har varken börjat eller slutar med Hyresgästföreningen. Behovet kräver en kämpande hyresgäströrelse, hotet mot hyresrätten och hyressättningssystemet är på allvar. Närmast fokus sätter vi på 18 april och fortsatt till 12 september, mot januariavtalet och marknadshyra.

Hyresgästföreningens överlevnad handlar om hurvida hyresgästerna tar tillbaka den från högavlönade pampar och karriarister.
Utgångspunkten måste fortfarande vara att återta Hyresgästföreningen till att bli ett kämpande organ för hyresgästkollektivet.

Samtidigt förstår jag de som känner uppgivenhet, ilska och besvikelse över förbundsstyrelsens agerande. Det vore oansvarigt att inte erbjuda något nytt för alla de som väljer att lämna.

För de som vill bilda något nytt är jag beredd att bygga rörelsen tillsammans med er, för de som fortfarande är kvar i Hyresgästföreningen är vi beredda att samarbeta, en uppmaning till er som är kvar, gör Hyresgästföreningen till den kamporganisation den bör vara.
Ersätt ja-sägarna, utmana byråkratin, öka ert engagemang. Ge inte bort föreningen till den socialdemokratiska byråkratin.
Jag ska stötta så mycket det går utifrån för de som vill ha hjälp och stöd.

Det tydligaste rådet är:
Lita inte på välbetalda tjänstepersoner, lita inte på påstådda kontrollfunktioner, lita bara på de kamrater som sätter kampen främst och hitta allianser hos de tjänstepensioner som bygger folkrörelsen, de är lika utsatta som ni från ledningen.

Hyresgästföreningens förbundsledning, både tjänstemän och förtroendevalda, har gjort allt för att jag ska tappa intresset. På ledningsmöten och konferenser har jag förminskats, förlöjligats och förnedrats, händelser som i vilket annat sammanhang vore brott mot värdegrunden.

Vi har utmanat starka krafter genom att angripa regeringens januariavtal och marknadshyra. Dess partivänner i förbundsstyrelsen ville aldrig kritisera Socialdemokraterna men tvingades av trycket underifrån, nu kommer de lägga om fokus, tona ned kritiken och hoppas kunna gå vidare med tandlös plakatpolitik, men rörelsen måste fortsätta kampen mot regeringens marknadshyra och kampen för hyresrätten.

Strukturer, makt och privilegier i Hyresgästtoppen måste utmanas, det är bara en aktiv medlemsbas som kan göra det.

– Kristofer Lundberg

Ett svar på ”Kistofers direkta kommentar till uteslutningen”

Kristofer.. du är inte den första kämpen som utesluts. Det finns ett stort behov av en kämpande förening, som du säger. Dags att starta den! Jag är med.

Gilla